Fed’in faiz kararı öncesi küresel piyasalar temkinli
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) ile yarın başlayacak merkez bankasının ağır para politikası kararları öncesi temkinli seyrini sürdürürken, Çin’in ekonomiye desteğine ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor.
Dünya genelinde uzun süredir devam eden “şahin” politikaların sonu yaklaşırken, ABD ve Avrupa merkez bankalarının atacağı adımlar ve önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmeler yatırımcıların odak noktasında.
Para piyasalarının fiyatlamasında yarın Fed’in politika faizini 25 baz puan artıracağı kesinleşirken, Banka’nın enflasyonla mücadele kapsamında yıl sonuna kadar nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.
Analistler, bazı Fed üyelerinin enflasyonun seviyesinden hâlâ rahatsız olduğunu belirterek, yarınki toplantıda çıkacak kararların ‘şahin’ politikaların bittiği anlamına gelmeyebileceğini söyledi.
Analistler, Banka’nın enflasyon beklentilerini kontrol altına almak isteyebileceğini ve enflasyondaki düşüşün devam etmesi için alan bırakmak isteyebileceğini belirterek, bu durumda yıl sonuna kadar uygulanacak politikalara ilişkin net bir sinyal alınamayabileceğini kaydetti.
Ülkede açıklanan makroekonomik veriler karışık bir görünüm sergilemeye devam ediyor.
ABD’de dün açıklanan Önde Gelen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre Temmuz ayında hizmet sektörü PMI 52,4’e gerilerken, imalat sanayi PMI beklentileri aşarak 49’a yükseldi ancak halen 50’nin altında kalıyor.
Öte yandan Fed, Zürih merkezli banka UBS’ye Haziran ayında satın aldığı Credit Suisse’in Archegos Capital Management ile olan işlemlerinde risk yönetimi başarısızlıkları nedeniyle 268,5 milyon dolar para cezası verdi. Fed’den yapılan açıklamada, Credit Suisse’in 2021 yılında bir yatırım fonu olan Archegos’un temerrüde düşmesi nedeniyle yaklaşık 5,5 milyar dolar kaybettiği belirtildi.
İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) yapılan açıklamada, PRA’nın, Archegos ile ilgili risk yönetimindeki önemli başarısızlıklar nedeniyle Credit Suisse’e 87 milyon £ para cezası verdiği bildirildi.
Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 1.961 dolardan güne başlarken, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımlarının petrol talebini artırabileceği beklentisiyle Brent petrolün varil fiyatı 82,7 dolarla son 3 ayın en yüksek seviyesinde bulunuyor.
New York borsasında üst üste 11. gündür yükseliş trendini sürdüren Dow Jones endeksi yüzde 0,52, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 ile günü tamamladı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa’da alım eğilimi öne çıkarken, bölge genelinde ekonomik hareketlilik sinyalleri resesyon korkularının artmasına neden oldu.
Avrupa’da enflasyon baskısı ABD’ye göre güçlü kalırken, bölgede dün açıklanan öncü PMI verilerinin tamamına yakınının beklentilerin altında kalması ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırdı.
Almanya’da imalat sanayi PMI Temmuz ayında 38,8’e, Euro Bölgesi’nde ise 42,7 ile son 38 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Analistler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, Perşembe günkü faiz kararının değerine ve ECB Başkanı Christine Lagarde’nin toplantının ardından yaptığı açıklamalara dikkat çekti.
Bölgede çekirdek enflasyonun “inatçı” seyrinin AMB’nin politika alanını daralttığını belirten analistler, politika yapıcıların resesyon ve enflasyon ikilemindeki sinyallerinin varlık fiyatlarına etki edeceğine dikkat çekti.
Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19, DAX 40 endeksi yüzde 0,08 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,18 yükselirken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Japonya hariç Asya borsaları güne pozitif başladı.
Çin Politbüro’nun gayrimenkul sektörü için “politikaları zamanında ayarlama ve optimize etme” taahhüdünün ardından özellikle Çin ve Hong Kong’daki hisse senedi piyasaları yükseldi.
Çin’de geçtiğimiz hafta açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasıyla birlikte Çin hükümeti, ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin artmasının ardından daha somut adımlar atmak zorunda kaldı.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 azalırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 3,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 arttı.
Dün iç piyasada dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,11 artışla günü 6.695,14 puandan tamamlarken, tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, en yüksek seviye rekorunu 6.807,95 puana getirdi.
Dün yüzde 0,1’lik düşüşle günü 26,9516’dan kapatan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 26,9490 seviyesinde süreci görüyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımları kapsamındaki yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeler kapsamında, kaynakların verimli kullanımına yönelik seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları getirilmiştir.
Analistler, bugün ülkede reel sektör inanç endeksi ve kapasite kullanım oranının takip edileceğini belirtirken, Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD’de tüketici inanç endeksi, Richmond Fed sanayi endeksi ve konut fiyat endeksi takip edilecek.
Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:
10.00 Türkiye Temmuz ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim inanç endeksi
11.00 Almanya, Temmuz Ifo iş inanç endeksi
17.00 ABD, Temmuz CB tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi
17.00 ABD, Mayıs konut fiyat endeksi