Yargı kararı: Hürriyet gazetesinde sendika yetkilisi
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Hürriyet gazetesinde toplu iş sözleşmesi başlatmak için yeterli çoğunluğa sahip olduğu mahkeme kararıyla ispatlandı. Yeterli çoğunluğu sağlamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki verilmemesi üzerine açtığı dava, İstanbul 24. İş Mahkemesi’nde sonuçlandı.
Hürriyet çalışanları, 2019 yılında TGS’nin iş yeri çoğunluğuna teşkilatıyla ulaşmasını sağladı. Sendika çoğunluğa ulaştıktan sonra yetki almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Bunun üzerine Demirören Küme, geriye dönük olarak 45 gazeteciyi görevden aldı. Bakanlık ayrıca TGS’nin yeter sayı sağlamadığını ve yetki vermediğini tespit etti.
TGS’den yapılan son açıklamada davanın sonuçlandığı belirtilirken, yeterli çoğunluğun sağlandığı belirlendi.
‘MAHKEME KARARI İLE TESCİL ETTİK’
Sendikadan yapılan açıklama şöyle:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine açtığımız dava nihayet sonuçlanmış ve Sendikamızın yeterli çoğunluğu sağladığı tespit edilmiştir. Sendika olarak 2019 yılında işyerinde elde ettiğimiz çoğunluğu bir kez daha mahkeme ile tescillemiş bulunmaktayız. karar bu yılın sonunda
Geride bıraktığımız üç yıllık mahkeme sürecinde; Hürriyet patronunun hayali bir ekip çalışması yaptığı, holding bünyesindeki diğer şirketlerin çalışanlarının da Hürriyet gazetesi ve matbaası ile aynı anda çalıştıkları ve başvurduğu tespit edilerek tezimiz mahkeme tarafından doğrulandı. sendikalaşmayı önlemek için bu yöntem. 45 üyemizin sendikalı olduğu için işten çıkarıldığı teyit edildiği gibi.
Hürriyet Demirören patronu, Hürriyet gazetesinde örgütlenen sendikamızın toplu iş sözleşmesi imzalamasını engellemek için üyelerimizi işten çıkararak hayali bir kadrolaşmaya giderken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu sendika düşmanlığını ifşa edememiş, ama ne yazık ki bu sürece ortak oldu.
İstanbul İş Mahkemesi’nin bu kararı sendikamızın haklılığını ispatlamıştır.
Şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapması gereken, üç yıl önce gasp edilen yetki belgelerimizi bir an önce Sendikamıza göndermek ve toplu iş sözleşmesi sürecinin önünü açmaktır.
Hürriyet patronunun yapması gereken bir an önce Sendikamızla toplu iş sözleşmesi masasına oturmak ve üyelerimizin taleplerine cevap vermek.
Bu, çalışma arkadaşlarımızın güvencesizliğe, düşük fiyata, baskılara boyun eğmeden çalışabileceğini gösteren bir karardır. Bu karar, Türk medyasındaki sendikasız çalışmanın artık sona erebileceğini gösteren bir karardır.” (HABER MERKEZİ)